RS232 bir haberleşme standardı olarak bilinmekte ve RS, diğer adı ile recommended standard‘ın kısaltılmış hali olmaktadır. Genelde kısa mesafede haberleşme sağlamak adına 1960 yıllarının başında ortaya çıkmıştır. Günümüzde kullanılan standart da 1987 yılında standart şekline getirilmiştir.

 Bu kapsamda yapılan çalışmalar da kabloların kapasitesinden ötürü 15 metrenin üzerinde yapılan haberleşme işlemlerinde verilerin bozulmalara uğradığını göstermektedir. Fakat düşük kapasiteli kablolar yardımı ile yapılan bu haberleşmenin de 300 metreye kadar yapılabildiği görülmüştür.

 Genelde rs232 seri haberleşme standardı seri asenkson bir şekilde çalışmaktadır. Bunun yanında tam çift yönlü- full duplex şeklinde de çalışabilmektedir.

Seri Haberleşme

RS232 Seri Haberleşme Standartı

Telekomünikasyon sektöründe RS-232 bir haberleşme standardı, DTE(veri terminal ekipmanı) ile DCE(veri taşıma ekipmanı) arasında yer alan seri ikili ve tek sonlu veri iletimi ve sinyalleme amacı ile kullanılan seri iletişim standardı olmaktadır. Genel olarak, daha çok bilgisayarda yer alan seri portlarda kullanılmaktadır.

 RS-232 iletim işlemi yapıldığı süreçlerde veriler ASCII karakterlerinden ötürü 8 bitlik karakter şeklinde iletilmektedir. Bununla birlikte iletim de seri bir biçimde gerçekleşmektedir. Gönderilecek olan veri gönderici tarafından, belirlenmiş olan bir formatta hazırlanmakta ve iletilmektedir. Bu işlem süreçlerinde de alıcı devamlı olarak hattı dinlemektedir.

 Aynı zamanda alıcı, başlangıç bitini diğer adı ile start biti, gördükten hemen sonra bitiş bitine, yani stop bitine kadar olan aralıkta yer alan verileri okumaktadır. Genel olarak bakıldığında aslında herkesin bilgisayarında, televizyon alıcılarında, modemlerde rs-232 çıkışları bulunmaktadır. Günümüzde kullanılan standart rs-232 kablosu ve çıkışı oldukça sistematik yapıda olmaktadır.

RS232 Seri Haberleşme Kullanımı Neden

Genelde rs232 seri haberleşme standardı, ttl(Transistor-Transistor Logic) seviyesinde iletim yapmaz. Gerilim aralığı da +12v ve -12v arasında olmaktadır. Bilgisayarların binary sayı sisteminde yer alan 0 değeri 0V –  1 değeri de 5V’yi temsil etmektedir. Bu duruma aynı zamanda ttl seviyesi de denilmektedir. Fakat veri iletimini ttl seviyesinde gerçekleştirmek çok riskli bir iştir.

 Bunun nedeni de ttl seviyesi, gürültülerden çok hızlı bir şekilde etkilenmekte ve bozulmaya uğramaktadır. Bu durumda da devreye, kısa mesafeler için rs-232 girmektedir. RS-232, ttl seviyesinde iletilen bir veriyi kendi gerilim aralığında olan +12V ile -12V aralıklarına çekmekte ve dışardan gelecek gürültülerden etkilenseler bile veri kaybolmasının yaşanmamasını sağlayacaktır.

 Mikroişlemciler kullanımı ile yapılan projelerde bilgisayar ile uyumlu olan kablolar kullanarak UART biriminden bilgisayarınızda yer alan seri monitöre veri aktarmak mümkün olmaktadır. Herhangi bir görüntü aygıtları kullanılmıyorsa rs232 bu konuda çok büyük kolaylık sağlanmaktadır. Genelde rs232 nedir? sorusunun yanında merak edilen başka bir konuda rs232 seri haberleşme özellikleri olmaktadır.

RS232 Seri Haberleşme Özellikleri

RS232 Soket

RS232 seri haberleşme iki cihazın arasındaki veri paylaşımı için kullanım sağlanan bir sistemdir. Bu sistemde iki cihaz arasındaki etkileşim sağlanmaktadır. Bu konuda rs232 nedir? denildiği zaman, iki cihaz arasındaki bilgi aktarımını sağlayan sistem olarak tanımlayabiliriz. 15 ila 30 metre oranındaki mesafeye kadar uzaklıklar değişebilmektedir.

 Aynı zamanda burada kullanım sağlanan kablo tipi ve yazılımı da oldukça önemli olmaktadır. Genelde 2 cihazın birbirine bağlanmaları sağlansa da araya eklenecek olan bağlantılar ile çok daha fazla cihazın da birbirlerine olan bağlantısı sağlanabilmektedir.

 Genel olarak rs232 seri haberleşme standardı ile iki cihaz arasındaki görüntü ve de bilgi aktarımını sağlayan sistem olmaktadır. Bunun için de her 2 cihazda da bu sisteme uygun olan programların kullanılması gerekmektedir. Bunun yanında kullanılacak olan bağlantı ekipmanları da çok önemli olmaktadır. Burada da gönderici tarafından hazırlanan veriler, alıcıya hızlı bir şekilde iletilmektedir.

RS232 seri haberleşmede bir cihazda yer alan veriler bir başka cihaza, uygun sistemler aracılığı ile gönderilmektedir. Bunun yanında bu haberleşme ile başka bir cihazda verilerin gösterilmesi de sağlanmaktadır. Özel bağlantılar ile gerçekleşen bu işlemler çok hızlı ve kesintisiz bir biçimde gerçekleştirilmektedir.

Genel özelliklere bakıldığı zaman, rs232 seri haberleşme standardı; dış ortam ve korumasız kablolar için uzunluk olarak çok büyük bir etkiye sahip olmaktadır. Elektriksel bir şekilde gürültülü ortamlarda, çok kısa özellikte olan kablolar bile başıboş sinyalleri alabilmektedir. Son zamanlarda, rs232 seri haberleşme elektronikle ilgilenenler tarafından çok sık duyulmaya ve kullanılmaya başlanmıştır.

Baud RateKablo Uzunluğu
2400900 metre
4800300 metre
9600150 metre
1920015 metre
1152005 metre
RS232in Baud Rate Oranına Göre Max. Kablo Uzunluğu
Tıkla puan ver
[Total: 2 Average: 5]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir