Geleceğin Teknolojisi Hidrojenli Araba Nasıl Çalışır ?

Hidrojenli Araba
Hidrojenli Araba
Hidrojenli Araba NamX Huv

Global rakamlar oldukça küçük olsa da hidrojenli araba segmentinin büyük bir hızla büyüdüğü gözlemleniyor.

Sektörün önde gelen analiz şirketleri geleceğin elektrikli otomobillerde olduğuna dair açıklamalar her geçen gün kendini göstermekte. Zaten her sene pek çok markanın elektrikli otomobillere geçiş yapıyor olması da bu teorileri destekliyor. Fakat henüz elektrikli otomobiller kadar popüler olmasa da, çevreci araçların önemli bir kolu da hidrojenli otomobiller. Görünüşe göre bu tip modellere olan ilgi de günden güne hakkediği düzeye gelebilmek için artıyor.

JATO Dynamics’in verilerine göre dünya çapındaki hidrojenli otomobil satışları 2021 yılında 15.500 adede ulaştı. Diğer yakıt tiplerine göre oldukça küçük olan bu rakam, aslında devasa bir büyümenin ön habercisi. 2020 yılına göre satışlarını yüzde 84 oranında artış gösteren hidrojenli otomobiller, pandemi öncesine göre ise yüzde 103 oranında artış gösterdi.

Ne Kadar Süre “henüz keşfedilmemiş” statüsünde kalmaya devam edecek ?

Sokaklarda hidrojenli otomobil görmek oldukça zor. 2011 yılından beri toplamda 41.700 adet satış gerçekleştiren modeller,milyar dolarlık sektör için çok küçük bir rakam olarak görünüyor. Özellikle araçların yüksek fiyatları ve altyapının yetersizliği, ulaşılan satış rakamlarının düşük seyretmesinin en büyük sebepleri arasında yer alıyor. Ayrıca kullanıcıların hidrojenli olarak alabileceği model seçenekleri henüz çok geniş değil.

Hidrojenli otomobil çeşitleri o kadar kısıtlı ki, pazarın yüzde 98 sadece Hyundai Nexo ve Toyota Mirai’den oluşuyor. Pastanın geri kalan bölümünün büyük kısmı Honda Clarity tarafından ; geri kalanları da Renault, BMW ve Peugeot gibi markaların modelleri aralarında paylaşıyor.

Fakat modellerin sayısı günden güne artacağına dair sinyaller artıyor. Örneğin BMW, yılın ilerleyen günlerinde yüzde 100 hidrojenle çalışan X5’leri test etmeye başlayacak. Kia’nın 2028 yılında hidrojenli bir ürün gamına sahip olması beklentiler arasında yer alıyor. Volkswagen Grubu ise bu segmente Audi ile birlikte giriş yapacak. Daimler ve Volvo Trucks da nakliye dünyasını hidrojenin gücüyle değiştirmek istediği biliniyor.

Lider Ülke Güney Kore

Çeşitli markaların hazırlamış olduğu hidrojenli otomobil projeleri gerçekleşene kadar Güney Kore hidrojenin başkenti olarak kalmaya devam edecek gibi. Konu hidrojenli modeller olduğunda Güney Kore, ABD ve Çin gibi devasa pazarların önüne geçiyor.

Ülkedeki yoğun satışın arkasında ise Hyundai ve onun yoğun altyapı çalışmaları bulunuyor. Pazarın yüzde 55’ini oluşturan Güney Kore, dünyanın en çok satan hidrojenli arabası Hyundai Nexo’ya da üretim merkezi olarak ön plana çıkıyor. Nexo satışlarının yüzde 92’si de Kore sınırları içerisinde yapılmış.

Yeni nesil üretim tasarımı ile birlikte satışlarını yüzde 257 oranında artıran Toyata Mirai’yi de Güney kore markasının en büyük rakibi durumda. Mirai’nin satış için hedeflediği ana pazarı ABD olurken, ikinci sırada kendi ülkesi Japonya bulunuyor.

Hidrojenli Araba Nasıl Çalışır ?

Hidrojenli Araba Basit Çalışma Prensibi
Hidrojenli Araba Basit Çalışma Prensibi

Hidrojenle çalışan araçlar elektrikli araçlardan önce geleceğin teknolojisi olarak lansmanları yapılıyordu. Elon Musk’a göre, hidrojenle çalışan arabalar “aptalca bir fikir”di ve bu açıklaması ile Tesla markası ile farklı yol almayı tercih etti., Honda Clarity gibi nadir modeller, Kaliforniya’da kiralanabiliyor ve bu teknolojik alt yapı ile üretimi yapılıyor. Honda’nın şirket kar hedeflerine ek olarak, Toyota’nın Mirai ve Hyundai’nin de hidrojenle çalışan Tucson / ix35 adı verilen modelleri de bulunuyor. Peki hidrojenli arabalar nasıl çalışır?

Hidrojenle çalışan araçların gücü, hidrojeni elektrik enerjisine dönüştüren bir yakıt hücresinden temel alır. Son yıllarda hidrojen, havayı kirliliğine 0 sebep olduğu için 21. yüzyılın yakıtı olarak kabul edildi. İlk yakıt hücresi mekanizması, 1960’larda bir yörünge uzay kapsülünde kullanılmak üzere General Electric tarafından geliştirildi. 1990’larda toplu taşımanın kullanımlarının artmasıyla, sistemin “kurulabilir ve kullanılabilir” olduğu kanıtlandı.

Hidrojenli arabalar nasıl çalışır? sorusunun yanıtı için bu araçları incelenme yöntemine dönülecek olursa; önce yakıt hücrelerini anlamak için, onları bir tür pil mekanizması olduğu düşünülebilir. Tek fark, aküde yakıt olduğunda yakıt hücresine yakıt ikmali yapabilmesidir. Bir hidrojen yakıt hücresini doldurmak için kullanılan yakıtın yine hidrojen olduğu anılan isimden de anlaşılabilir. Motor, karbondioksit gibi zehirli gazlar üretimi gerçekleştirilmeden hidrojeni işlenmesi ile elektrik üretirken, egzoz gazı ise su buharı üretir.

Hidrojenli Araba Yakıt Dolumu
Hidrojenli Araba Yakıt Dolumu

Bu hidrojenli arabaların, çevre dostu bir teknolojiye sahip olmasına rağmen ne yazık ki yüksek maliyet bu araçların üretiminin az sayıda olmasına neden oldu. Yakıt olarak hidrojeni kullanan araçlar içerisinde en yüksek fiyatlı Toyota Mirai ve 57.500 dolardan başlıyor. Elektrikli araçların gelişmesiyle birlikte otoriteler, hidrojenli otomobil teknolojisinin uzun süre kullanılmayacağına inanıyor.

Yıllar içerisinde gösterilen çabalar sayesinde otomobil üreticileri heyecan verici yeni motor teknolojileri ürettiler. İlki benzinli-elektrikli hibrit araçlar ve şimdi Tesla Model S ve Nissan Leaf gibi çeşitli elektrikli araçlar yollarda kullanımları artmaya devam ediyor. Ancak, sürdürülebilir yakıt çözümleri aramak için elektrik tek çözüm gibi görünmüyor. Hidrojen aynı zamanda düşük maliyetli bir yenilenebilir enerji kaynağı olarak da kullanılmaktadır. Şu anda sadece iki hidrojenle çalışan araç bulunuyor, Hyundai ix35 yakıt hücresi ve Toyota Mirai, ancak gelecek yıllar içerisinde başka markalar da yollarda yerini alacak.

Güç Su’dan geliyor

İx35 yakıt hücresinin kaputun altında geleneksel bir motoru bulunmuyor, ancak adından da anlaşılacağı gibi bir yakıt hücresi bulunuyor. Bu, aracın yakıt deposundaki hidrojeni ve dış havadan oksijeni emiyor ve bir kimyasal reaksiyon oluşturuyor. Böylece araca güç sağlamak için elektrotlar üretimi yapılıyor. Bundan üretilen tek atık su maddesidir. Egzostan çıkan atığın sadece su buharı olması sıfır emisyon anlamına geliyor.

Sessiz motor

Elektrikli arabalarda olduğu gibi, hidrojenle çalışan arabalar da motor gürültüsü yoktur. Sürüş sırasında duyulan tüm sesler, lastiklerin üzerinden gelen normal asfalt sesleridir.

Performans

Hidrojenle çalışan bir arabaya sahip olmak ve onu kullanmak için ne tür tavizler verileceği merak edilen konular arasında yer alıyor. Performans, bu değerlendirme alanında olabilir, ancak emin olun, hayal kırıklığına uğratmıyor.

Ayrıca bir pil bulunuyor

Hidrojenli arabanın benzinle çalıştırılmasında, bir de akü bulunuyor. Bu akü işlevi, başlatma ve ilk hızlandırma gibi görevleri gerçekleştirmeyi içerir. Akü, kendini şarj etmek için frenleme yapılmalar sırasında üretilen kinetik enerjiyi kullanır.

Devir saati yok

Hidrojen arabalarında yanıcı motorlar ve geleneksel vites kutuları bulunmuyor. Arabaya binince, otomatik şanzımanın görünümü fark ediliyor. Ancak hidrojenle çalışan arabanın vitesleri bulunmuyor. Ekranda yalnızca bir güç çubuğu eklenmiş. Gaza ne kadar çok basılırsa, o kadar yüksek hıza çıkılıyor ve bir sonraki güç ölçeğine yükseliş sağlayabiliyor.

Tıkla puan ver
[Total: 2 Average: 5]

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir