Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu bugün Li-Fi ve 6G için beklenen açıklamayı gerçekleştirdi. Önümüzdeki yıllar için Wi-Fi yerine Li-Fi kullanılacağını duyurmuş oldu. En yakın kullanımı için de 6G kablosuz iletişim teknolojisinin hayatımıza gireceğini hedefler arasında belirtmiş oldu.

Günümüzde birçok internet kullanıcısı, evlerinde 50 veya 100 Mbps fiber veya ADSL internet kullanımı gerçekleştiriyor. Hatta bakır altyapı üzerinden çok daha düşük hızlara sahip kullanıcıların olduğu belirtiliyor. Bu verilerin ışığında saniyede 24 MB ile 224 GB arasındaki fark şu an sadece hayal edilen bir gelecek olduğu görünüyor.

Gelecekte, Li-Fi teknolojisi 6G ile hayatımıza dahil olmaya başlayacak. Bunun için de en yakın tarih 2030 tahmin ediliyor. Son günlerde yapılan çalışmalardaki performslar incelendiğinde; ülkemiz 2023 itibariyle 5G altyapısının kurulacağını da göz önüne alınırsa, Li-Fi’ı en erken 2035 gibi deneyimleyebileceğimizi öngörülmektedir. Peki geleceğin internet erişimini etkileyecek olan Li-Fi teknolojisi nedir? Li-fi nasıl kullanılacak?

Işıkla İnternete Erişme İmkanı Sağlayan Li-Fi Teknolojisi Nedir ?

İnternet hızlarının git gide arttığı, veri transferleri için daha yüksek rakamların ihtiyaç duyulduğu günümüzde Li-Fi isimli yeni bir kablosuz bağlantı teknolojisi geliştiriliyor. Geliştirilmesi için çalışmaları yapılan bu teknolojinin mevcut imkanlarımızdan birçok farkı bulunuyor.

Günümüzde internete erişimini kablosuz bir şekilde sağlamamıza yarayan Wi-Fi teknolojisi, hemen hemen yeni üretilen her dijital üründe yer alıyor. Yıllar içerisinde geliştirilmeye devam eden ve çok daha iyi performanslara ulaşan bu teknoloji, diğer alanlardaki gelişmeler dikkate alındığında bazı yerlerde yetersiz kalıyor. Bunun için bilim insanları, Li-Fi ismi verilen ve ışığı kullanarak verinin aktarımını sağlayan yeni bir teknolojiyi üzerine çalışmaları yoğunlaştırmış durumdalar.

Li-Fi Nasıl Çalışır ?

Li-fi

Li-Fi teknolojisi de , aynı Wi-Fi teknolojisinde var olduğu gibi veriyi elektromanyetik bir şekilde transfer edilmesini sağlıyor. Buradaki önemli nokta ise Wi-Fi radyo dalgalarını kullanıyor, Li-Fi’ın görünen ışığı kullanması için çalışmalar yürütülüyor. Görünür Işık İletişim Sistemleri sınıfında gösterilen bu yeni teknolojinin yüksek performanslı bir şekilde çalışabilmesi için donanım olarak bir adet ışık alıcı foto dedektör ve bir de alınan sinyali işleyip aktarılabilir veriye çevirecek bir mekanizmaya ihtiyaç duyuyor.

LED lambaların yarı iletken olmaları sayesinde gönderilen enerji, insanların algılayamayacağı kadar kısa sürelerde azaltılabilir ve artırılabilir. Bu sayede, LED lambada bulunacak olan sinyal işleme donanımı ile iletilebilir hâle getirilen veriler, ışık ışınlarında yaşanacak olan küçük farklılıklar ile gönderimi gerçekleşecek ve cihaz tarafında ise foto-dedektör (fotodiyot) ile toplanması sağlanacak.

Aktarma işlemi gerçekleşen veri, daha sonra işlenmesi ile binary data’ya dönüşümü sağlanması ile günlük hayatta kullandığımız internet, video ve ses gibi dosyaları erişimini çok daha rahat bir şekilde gerçekleştirecek.

Peki Bu Teknolojinin Kullanıcılara Faydası Ne olucak ?

Günümüz dünyasında fazlasıyla yoğun olan radyo frekanslarını kullanmaması sayesinde Li-Fi, Wi-Fi’a göre 10 bin kat daha fazla kapasitenin kullanımına imkân sağlıyor. Tek dağıtıcı cihaz varlığı ile 100’den fazla cihazın internete bağlanmasına imkan sağlayan Nesnelerin İnterneti’nin (IOT) gerçeğe dönüşmesine ön ayak olacak gözüyle bakılıyor.

Veri iletişimini sağlamasının yanında, aydınlatma görevini tek cihaz üzerinden gerçekleştirmeyi başaran Li fi mekanizması 100 kat enerji tasarrufu sağlıyor. Baş ağrısı, kanser gibi Wi-Fi’ın sebep olabileceği bütün sağlık sorunlarını ortadan kaldırıyor.

Li-Fi teknolojisi ile saniyede 224 Gbps veri transfer hızına ulaşmak mümkün oluyor. Bu rakam 8k görüntülerle canlı yayınlar gibi birçok multimedya ve teknolojik kullanımlar için kullanılabilecek.

Bu teknolojinin kullanıcılara sunulması ve kullanım miktarının artışı için beklentiler yüksek olduğu belirtiliyor. Öncelikle Li-Fi’ın çalışmasını sağlayan altyapının oluşturulması ve daha sonrasında kullanıcıların, Li-Fi ile çalışabilecek cihazları edin çalışmalarına başlanması gerekiyor. Li-Fi teknolojisinden yararlanabilmek için LED lambanın sürekli açık kalmasının gerekmesi ise bu teknolojinin en büyük çözüm aranan sıkıntılarından birisi olarak görünüyor.

Tıkla puan ver
[Total: 4 Average: 5]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir