İmei Nedir? “Mobil Ekipman Kimliği” anlamına gelen IMEI, yani Uluslararası Mobil İstasyon Ekipman Kimlik Numarası, teknolojik bir cihazın kimliğini oluşturur. Bu içeriğimizde sizlere telefonların resmen t.c. kimlik numarası konumunda olan Bu sistemin ne olduğunu yasal olup olmadığını ya da Yurtdışından telefon getirip IMEI attırma tabirinin etik olup olmadığı hakkında detaylı bilgiler vereceğiz hazırsanız başlayalım.
IMEI Nedir ?
İmei Nedir? Basit ve daha anlaşılabilir bir tabir ile üretilen telefonun devletler ya da üreticiler tarafından takip edilebilmesi adına ortaya çıkarılmış Türkçe Türkiye Cumhuriyeti vatandaşların da olduğu gibi T.C. kimlik numarasına benzeyen bir altyapı kodudur.
Fakat burada bilinen bir yanlıştan kısaca bahsetmek istiyoruz. IMEI sadece akıllı telefonlar için değildir; Ayrıca 3G/4G tabletler, kablosuz internet kartlı laptoplar için de kullanılmaktadır. Temel amacı mobil cihazlar için bir kimlik belirleme işlevi görmek olan IMEI, olası hırsızlıkların önlenmesine de yardımcı olur. IMEI numaraları her cihaza özel olmakla birlikte cihazın donanımında sabittir.
Peki yurt dışından bir telefon aldınız ve Türkiye’de kullanmak istiyorsunuz bu durumda ne yapmanız gerekir? İMEİ olarak tabir edilen olay genelde kaçak yollarla getirilen telefonlara “İMEİ attırmak” gibi amiyane bir tabirle kullanmaktadır.
Fakat biraz önce de bahsettiğimiz gibi bu durum bu şekilde ne yazık ki değil. IMEI daha çok yurt dışından Türkiye’ye getirilen telefonların devlet tarafından kontrol ve takibinin yapılabilmesini kolaylaştırmaya yarar. Aynı zaman da yine devletimizin cihazı vergilendirilebilir hale getirmesi adına yapılan bir işlemdir.
Peki IMEI numarasını nasıl alabilirsiniz? Yani telefonunuzu Türkiye’ye nasıl kayıt ettirebilirsiniz?
IMEI Kaydı Nereden ve Nasıl Yapılır ?
İMEİ sistemi yurt dışından arama kayıtları; cezaevlerinde kaçakçılık gibi sorunlarla başa çıkmak için oluşturulmuş bir hizmettir. Bu nedenle yabancı telefonun elektronik kimlik bilgilerinin yolcunun Türkiye’ye girişinden itibaren 4/120 ay içerisinde yolcuya kaydedilmesi çok önemlidir.
NOT: Eğer bir gezginseniz son 3 yıl içinde yurt dışına çıkarken başka bir telefon kaydettirirse kayıt işlemini tamamlayamayacaksınız.
Diyelim ki kayıt işlemini yaptırmak istiyorsunuz. Peki o zaman sizleri hangi süreçler bekliyor? Hadi gelin hemen bu konuya kısa bir maddelemeyle göz atalım.
- Öncelikle bahsetmiş olduğumuz gibi 15 haneli IMEI numaranızı bilmeniz gerekiyor.
- IMEI numaranızı öğrendiğinizde uluslararası telefon kayıt ücretini ödemeniz gerekmektedir.
- E-devlet sistemi üzerinden kayıt yaptırmanız gerekmektedir.
- Ödemenizin makbuzunu veya elektronik makbuzunu saklamanızı öneririz.
Görmüş olduğunuz gibi kayıt işlemi aslında bu kadar kolay. Fakat burada yine siz değerli okurlarımızın aklında iki nokta ortaya çıkıyor. Bunlardan bir tanesi sorgulamanın nasıl yapıldığı, bir diğeri ise İMEİ numarasının ne olduğunun nasıl öğrenildiği. Hadi gelin yine hızlı bir şekil de e-devlet üzerinden nasıl sorgulama yapabileceğinizi detaylandıralım.
E-DEVLET IMEI Sorgulama Nasıl Yapılır ?
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ve e-Devlet desteği sayesinde IMEI ile ilgili detaylı sorgulamaları kolay ve hızlı bir şekilde yapabilirsiniz. Tek ihtiyacınız olan e-Devlet şifreniz.
https://www.turkiye.gov.tr/imei-sorgulama adresinden e-Devlet sistemine giriş yapmanız gerekmektedir. Tarama başarılı olduğunda, IMEI talep ekranı açılacaktır. Bu adımdan sonra cep telefonunuzun IMEI numarasını öğrenmeniz gerekmektedir.
Cihazınızın çevirici ekranında *#06# tuşlayarak doğrulama yapabilirsiniz.
NOT: Telefondan IMEI sorgulama yaparken *#06# tuşlayarak IMEI numaranıza ulaşamıyorsanız telefonunuzun ayarlar bölümünden telefon bilgileri kısmından kontrol edebilirsiniz.
Android ve IOS işletim sisteminize göre aşağıdaki bölümünden öğrenebilirsiniz. Cep telefonu IMEI sorgulama işlemine devam etmek için ücretsiz e-Devlet ekranında çıkan IMEI numarasını yazmanız gerekmektedir.
Telefonunuzun IMEI’si kayıtlıysa “IMEI NUMARASI KAYITLI”, kayıtlı değilse “kayıt bulunamadı” uyarısı görürsünüz.
IOS Telefonlarda IMEI Sorgulama
Telefonunuz bir iPhone, iPad veya iPod touch ise, IMEI/MEID, CDN ve ICCID numaralarını bulmak diğer Android telefonlara göre herhangi bir zorluk ya da kolaylık kıyaslamasına giremeyecek bir seviyededir. Çok rahat ve basit bir şekilde aşağıda ki açıklamaya göz atarak kolayca İos telefonlarda IMEI sorgulaması yapabilirsiniz.
IMEI numarasını telefonunuzun ayarlarında, cihazda, Finder’da veya iTunes’da ve orijinal ambalajında bulabilirsiniz.
Android Telefonlarda IMEI Sorgulama
Telefonunuzda Android işletim sistemi varsa; IMEI numaranızı telefonunuzdan sırasıyla Ayarlar > Sistem > Telefon bilgileri bölümünden alabilirsiniz. Bulduğunuz bilgiyi biraz önce açıkladığımız gibi e-devlet sistemi üzerinden sorgulayabilirsiniz. Bu sorgulamanın amacı şayet telefonu herhangi bir teknoloji mağazasından ya da orijinal olduğuna %100 emin olmadığınız bir yerden satın aldıysanız yapmanızı tavsiye ederiz.
Sebebi ise son dönemlerde aldığımız duyumlara göre orijinal ya da IMEI kayıtlı telefon diye satılan bağzı telefonların yurt dışından kaçak olarak Türkiye’ye getirildiğini ya da İMEİ kaydının yapılmadığını öğrenmiş bulunmaktayız.
Kaçak yollar ile Türkiye’ye getirilmiş bir Teknolojik ürün kullanmak anlık ya da geleceğinize (Terör suçu iftirası vb.) olumsuz bir etki oluşturabilir. Bu nedenle telefonlarınızı güvenilir ve resmi satıcılardan almanızı Yurtdışından aldığınız ya da farklı bir kişiden temin ettiğiniz telefonlarınızın da IMEI numarasını kontrol etmenizi şiddetle tavsiye ederiz.
Verdiğiniz detaylı bilgilerden ötürü çok teşekkür ederim
detaylı ve akıcı bir makale olmuş kaleminize sağlık
epeyce faydalı bir makale oldu benim için karşılaştığıma sevindim
verdiğiniz detaylı bilgilerden ötürü çok teşekkür ederim
düzenli olarak ziyaret ettiğim sitelerden biri ve yine faydalı bir makale olmuş sap olun
Detaylı bir içerik olmuş. Üstelik de akıcı. Teşekkürler
Detaylı bir makale olmuş. Baştan sona okudum ve karşılaşmış olduğum için de mutluyum. Teşekkür ederim.