ETHERNET HABERLEŞME PROTOKOLÜ NEDİR ? ÖZELLİKLERİ NELERDİR ?

Ethernet-haberlesme-protokolu

Ethernet haberleşme protokolü, veri değişimi ve veri kontrol edilebilirlik gibi otomasyon sisteminin omurgası olmaktadır. Son yıllarda endüstrilerde dijital haberleşme ağları kullanımı görülmektedir. Uçtan uca sinyal doğruluğunu ve bütünlüğünü iyileştiren ethernet haberleşme, özel bir ağ türü olarak kullanılmaktadır.

 Endüstriyel haberleşme ağları arasında en yaygın kullanım Ethernet olmaktadır. Tesislere ve ağ altyapılara güvenle entegre edilen ethernet gerçek zamanlı veri aktarımını sağlamaktadır. Tüm işletmeler ve üretim seviyeleri arasında tutarlı bir ağ altyapısı oluşturmaktadır.

 Tam çift yönlü aktarım ve anahtarlama teknolojisi gibi gelişmeler sayesinde Ethernet protokolleri, günümüzün otomasyon teknolojisi için son derece önem arz etmektedir. Katı gerçek zaman gereksinimlerini karşılamaktadır.

Ethernet Kablosu

Ethernet Haberleşme Protokolü Nedir ?

Haberleşme için ethernet tabanlı ağ yaygınlaşmaktadır. Ethernet teknolojisine dayalı olarak geliştirilen Ethernet haberleşme protokolü, yeni ve modern protokolleri kapsamaktadır. Veri bağlantısı ve ağ katmanlarında, standart Ethernet kablolaması kullanılmaktadır. Yüksek iletim hızına sahip olduğundan, tüm cihazlar arasında çok hassas bir zaman senkronizasyonu sunmaktadır.

 Ethernet protokolü için ağ bileşenlerine ek gereksinim konulmasına gerek bulunmamaktadır. Düşük maliyetli ve hatadan etkilenmeyen bir ağ arayüzü olarak tasarlanan ethernet protokolü, bilgisayar tabanlı cihazlara kolayca uygulanmaktadır.

 Ethernet haberleşme protokolünde alışveriş süresi, temel prensip olmaktadır. Karşılıklı mesaj alışverişlerinde, GOOSE olarak adlandırılan model devreye girmektedir. GOOSE veri setinde gruplanmış herhangi bir veri formatının taşınmasını sağlamaktadır.

Ethernet Haberleşme Protokolü Özellikleri Nelerdir ?

Ethernet seri haberleşme

Grafik arayüz, izleme sistemi, alarm sistemi, veri toplama, analiz ve raporlama sistemlerinde ethernet haberleşme protokolü kullanılmaktadır.

Konfigüre edilmesi, genişleyebilmesi ve bakımı son derece kolay olmaktadır.

Arızalı bir modül değiştirilirken herhangi bir enerji kesintisi yaşanmamaktadır.

Nükler tesislerinde, elektrik tesislerinde, su arıtma tesislerinde, trafik kontrol sistemlerinde, otomotiv endüstrisinde, doğalgaz tesislerinde ve gıda endüstrisinde Ethernet haberleşme protokolü kullanılmaktadır.

Sistem her an izlenebilmektedir.

Zaman ve iş gücü kazancı sağlanmaktadır.

Üretim verileri kayıt altına alınmakta olup analiz edilebilmektedir.

Sahadaki durumdan anında haberdar olunduğundan, anında müdahale gerçekleştirilebilmektedir.

Arıza riski olan bölgeler tespit edilebilmektedir.

Sistemin işleyişi hakkında anında bilgi alınmaktadır.

Ethernet Haberleşme Protokolü Nerelerde Kullanılır ?

Endüstri alanı her geçen gün gelişme göstererek büyümektedir. Cihazlar, makineler arası iletişim git gide zorlaştığından, ethernet protokolü kullanımı tercih edilmektedir. Bilgi akışı sağlanarak veri toplama, veri işleme ve veri analiz işlemleri gerçekleştirilmektedir. Sadece bilgisayarları değil, endüstriyel kontrol cihazlarını da ağ sistemlerine bağlayan Ethernet protokolü, otomasyon uygulamalarında kullanılmaktadır.

 Kablolu veya kablosuz ağda bilgisayarlar, switchler ve routerlar dahil olmak üzere cihazlarda Ethernet kullanımı görülmektedir. Standart iletişim protokolü olan Ethernet, işletmelerin büyük bölge ağlarında tercih edilmektedir.

 Dağıtılmış şube ofisleri ve veri merkezlerinde Ethernet haberleşme protokolü kullanılmaktadır. Belirli bir uygulama sayısını kullanıma açan Ethernet, sanal özel ağlar gibi diğer ağ teknolojilerine erişim sağlamaktadır.

Modem ethernet kablosu girişi

Ethernet Haberleşme Protokolü Avantajları Nelerdir ?

Hızı, üretkenliği ve kontrolü sağlayan ethernet kanıtlanmış bir ağ seçeneği olarak kabul edilmektedir. Bilindik ve ataması kolay bir teknoloji olan Ethernet haberleşme protokolü, gerekli durumlarda güç aktarımı yapabilmektedir. Depolama, video, IP üzerinden ses iletimi ve veri merkezi konsolidasyonu gibi bant genişliği yüksek olan uygulamaları desteklemektedir.

 İş ağının boyutu ve güvenliğinden dolayı Ethernet haberleşme protokolü tercih edilmektedir. Yüksek kapasiteli bir nakil seçeneği olarak görülmektedir. İstek cevap protokolü olarak düzenlenen Ethernet haberleşme protokolü, fonksiyon kodları tarafından özelleştirilmektedir. Kolay kuruluma sahip olduğundan, üzerindeki seri bağlantı noktaları tek bir kablo ile bağlanmaktadır.

Ethernet Haberleşme Protokolü Nasıl Çalışır ?

Birbirine veri paketleri yollayarak iletişimi sağlayan ethernet protokolü, veri paketlerini tek tek gönderip almaktadır. Kendine özgü olan 48 bitlik MAC adresleri ile programlanmaktadır. Her Ethernet istasyonunun kendilerine özel bir adresi olmaktadır. Link seviyesinde bağlantı kuran Ethernet, geldiği adresi kullanarak gönderimin istasyondan gelip gelmediğini anlamaktadır.

 Ethernet protokolünün gelişiminde ve evrimleşmesinde kablo yapılarının basitleştirilmesi, önemli olmaktadır. Her kurum tarafından kabul gören Ethernet protokolü, dayanıklı ve yüksek bant genişliği taşıyabilecek şekilde tasarlanmaktadır.

 Hesaplı ve esnek olan Ethernet protokolü, internetin her adımda kullanılabilmesini sağlamaktadır. Ethernet protokolünü kullanan kurumlar, daha az risk ile karşılaşmaktadır. Siber güvenlik üzerinde durulduğunda, Ethernet protokolü tercih görmektedir.



Tıkla puan ver
[Total: 2 Average: 5]

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir