Xiaomi 12 Pro Nasıl Bir Telefon ? Xiaomi 12 Pro inceleme

Xiaomi 12 Pro
Xiaomi 12 pro

Xiaomi 12 Pro Detaylı İnceleme

Son bir yıl içerisinde üst düzey akıllı telefon satın almak için rakamlar artık 20 bin TL ve üzerine çıkmış durumda. Xiaomi, bu Türkiye’ye giriş yaptığında bütçe dostu akıllı telefonlarıyla ünlüydü ve böylece bütçesi yüksek olmayanl kullanıcılar tarafından rahatlıkla tercih edilebiliyordu. Popülerliği bu şekilde artan şirketin yeni nesil telefonları ise gördüğümüz amiral gemisi çizgisi de, fiyatları da bir hayli yükselmiş durumda. Fiyatına ve özelliklerine göre 20 bin bandı üzerinde olan Xiaomi 12 Pro detaylı bir incelemesini hazırladık.

Xiaomi 12 Pro Tasarımı

Xiaomi 12 Pro’nun tasarımı pek göz alıcı denilemez. Sade tasarımlardan hoşlananlar tarafından bu telefon beğenilebilir. Kavisli ekranı ve arka yüzeyin buzlu camdan oluşması güzel detaylar şeklinde tasarlanmış, arka panelin odak noktası olan ana kamera dikkat çekici duruyor.

Telefonun arka yüzeyi cam malzemeden oluşuyor. Fakat buzlu yapı ile cam hissiyatı yok edilmiş ve hoş bir görüntü sağlanmış. Ekranı gibi Gorilla Glass 5 ile korunan bu arka panel yüzeyi, üzerinde ışık vurduğunda ışıltılı bir görünüme kavuşuyor. Uygulanan malzemeden kaynaklı arka yüzey kaygan bir zemin özelliği verilmiş. Çeşitli düşme ve çarpma etkilerinden koruyan bir silikon kılıf telefonun kutusundan çıkıyor. Kılıfsız kullanım da arka panel yüzeyi parmak izi tutmuyor olması kullanıcıları memnun edecek.

önden ve arkadan kenarlara doğru kıvrımlı yapısına sahip olan Xiaomi 12 Pro, oldukça ince bir gövdeye sahip. Ekran için ise, oldukça ince kenar çerçevelerinin kullanılmış.

Telefonun çevresinde, sağ kenarında ses ve güç düğmeleri konulmuş. Üst ve alt kenara yerleştirilen hoparlör ızgaraları yerleştirilmiş. Bu hoparlörler, Harman Kardon tarafından destekleniyor. Bu özellik telefondan alınan seslerin kalitesini artırıyor. Üst kenarda kızılötesi sensör ve mikrofon, alt kenarda ise USB-C portu ve 2’inci mikrofon adapte edilmiş. SIM kart tepsisi de alt kenara konulmuş. Fakat tepsinin içerisinde microSD kart için yer ayrılmamış. Xiaomi 12 Pro’nun fiziksel bir şekilde kapasitesini genişletme imkanı yok.

Xiaomi 12 Pro’nun tasarım konusunda en önemli eksiği olarak suya karşı dayanıklı yapıda tasarlanmamış olması görünüyor.

Xiaomi 12 Pro Ekran Özellikleri

xiaomi 12 pro

Ekran 6.73 inç büyüklüğünde olan ekran, kenar çerçevelerinin ince olmasıyla kendini öne çıkarıyor. Tasarımında AMOLED ekran kullanımı tercih edilmiş. 521 piksel yoğunluğunda olan ekran, 20:9 en – boy oranıyla 1440×3200 piksel çözünürlüğü ile kendini gösteriyor.

Xiaomi kullandığı ekranı, 480 Hz’e kadar dokunmatik tepkime ile maksimum 120 Hz yenileme hızı destekliyor. Standart kullanımda 1000 nit, maksimum noktada ise 1500 nit parlaklık seviyesine ulaşabiliyor. Dolby Vision ve HDR10+ teknolojileri de ekranda görünen diğer özelliklerden.

Ekranın renk ayarları ise başarılı bir şekilde dizayn edilmiş. Kullanıcılar renk ayarları üzerinde değişiklikler yapabiliyor. Doygun, orijinal renk ve gelişmiş ayar şeklinde ekran ayarları üzerinde değişiklik yapılabiliyor. Ekran sRGB renk gamutunda doğru renkler üretiyor,

Ekranın yenileme hızı 60 Hz, 90 Hz ve 120 Hz olarak belirleyebilmek mümkün. bu belirleme işlemi otomatik olarak da yapılabiliyor. Bu sayede telefon, güç tüketimi ile performansı dengelemek adına yenileme hızı dinamik olarak ayarlayabiliyor. Benzer özellik ekran çözünürlüğü için de yapılmış. Çözünürlüğün, FHD+ ve WQHD+ şeklinde değiştirilebiliyor.

Ekran değişiklikleri için birçok ayar seçeneği sunulmuş. Süper çözünürlük, AI görüntü geliştirme, AI HDR geliştirme gibi seçenekler telefonun ekran ayarları için sunulan seçenekler olarak görünüyor.

Genel kullanımda Xiaomi 12 Pro’nun ekranından fazlasıyla memnun edecektir. Oyun oynarken ya da film / dizi izlerken, ekran, canlılığı kullanıcılara keyif verecektir.

Xiaomi 12 Pro Yazılım Özellikleri

Xiaomi 12 Pro, Android 12 işletim sistemi üzerine MIUI 13 arayüz yazılımı ile geliyor. Kullanışlı bir arayüz ile kullanıcılara detaylarında çok sayıda seçenek sunuyor. Ekran ayarları gibi, detaylarda pek çok noktada değiştirilebilir seçenekler olduğunu görünüyor. Arayüzde güvenlik için parmak izi sensörü ve yüz tanıma seçenekleri de eklenmiş. Parmak izini kullanarak kilidi açarken, kilit açılması sırasında parmağın ekrandan kaldırılmaması ile hızlı erişim menüsüne ulaşılabiliyor. Hızlı erişim menüsüne QR kod tarayıcı ve Mi web tarayıcısına erişim eklenmiş. Fakat bu hızlı erişim menüsünün henüz özelleştirebilme ve ek özellik ekleme seçeneği sunulmamış.

Always On, yani her zaman açık ekran özelliği bu telefona eklenen özelliklerden birisi.

Xiaomi 12 Pro klasik menü ekranını ile ilk açılışı yapıyor. Ancak kullanıcılar, bu menüyü ayarlardan değiştirebilir ve uygulama çekmecesini aktif hale getirebilir. Yine ana ekran düzenini değiştirebilir, sistem navigasyonunu tuşlar ya da hareketler şeklinde belirlenebilir, bildirimler çubuğu gibi birçok özellik değiştirilebilir.

Xiaomi 12 Pro Özellikleri ve Performans

xiaomi 12 pro

Xiaomi 12 Pro güçlü bir telefon. Performans bakımından birçok amiral gemisi modeli ile rekabet edebilir. Qualcomm’un en yeni işlemcisi olan Snapdragon 8 Gen 1’den güçlendirilmiş. Xiaomi 12 Pro seçenekleri arasında, 12 GB RAM ve 256 GB depolama alanı içeriyor. Adreno 730 GPU ve entegre 5G modemi ile günün amiral gemisi standartlarına ulaşıyor.

Xiaomi 12 Pro, AnTuTu Benchmark testinde  839 bin 306 puan toplamış. Bu puan ile, Samsung Galaxy S22 Ultra ve Samsung Galaxy S22+’yı geride bırakarak liderlik koltuğuna oturuyor.

Geekbench tarafından yapılan testlerde  tek çekirdek skoruyla 1204 puan, çoklu çekirdek skoruyla ise 3701 puan toplamayı başarıyor. Bu sonuçlarla da sıralamada üst basamaklarda kendine yer bulmuş.

Xiaomi, 12 Pro içerisine bir buhar odası ile tasarlamış. Isıyı dağıtımına yardımcı olmak için 3 grafit levha panele eklenmiş. Bu sayede, tam performansla çalışırken ısıyı etkili şekilde dağıtmayı amaçlanmış. Bu tasarımın testleri pek başarılı görünmüyor. Test aşamasında telefonu dengeli modda kullanımı sırasında CPU performansının yük altında daralma yaşadığını görünüyor. Performans moduna aldığımızda da sonuçlar yine pek başarılı olduğunu görünmüyor. Süre arttıkça telefonun performans düşüşü bu teste devam etti.

Telefon genel kullanımda akıcı çalışıyor. Sentetik testler yapıldığında ısınma konusunda sorun yaşayabileceği görünüyor. Bu testlerde sonuçlarına rağmen, özellikle Snapdragon 8 Gen 1 işlemci tercihi ve bunun 12 GB RAM ile güçlendirilmesi, telefonun kullanılan uygulamalarda etkileyici performans göstermesini sağlıyor. Uygulama arasında geçiş yaparken de herhangi bir yavaşlama emaresi göstermiyor.

Xiaomi 12 Pro Pil Ömrü

Telefonda 4600 mAh kapasitesinde batarya kullanılmış. Pil performansı ise çok üst düzey görünmüyor. Ekran tazeleme hızını 60Hz’e ayarlandında yaklaşık 11 saate kadar web dolaşım süresi ve 12 saat dolaylarında da video izleme süresine ulaşılıyor. Bu değerler en yakın 2 rakibi Galaxy S22 Ultra ve iPhone 13 Pro Max’in seviyesine ulaşamıyor. Bu durumu rağmen rakiplerine göre daha hızlı şarj edilebiliyor. Şarj aleti tam 120W gücünde şarj edebiliyor. Bu özellik ile çok hızlı bir şarj edebilme imkanı sağlanıyor. Tam dolu olma şarj süresi 18 dakika ile çok etkileyici bir performans sergiliyor. 7 dakikada yüzde 50 şarj olabiliyor. Bu kadar kısa sürede şarj süresini sağlayan özellik, ayarlar menüsü içerisinde kullanıcı seçimine bırakılmış. Gerekli olduğu zamanlarda seçilmesi sağlanması ile pil ömrünün kısalmasının önüne geçiliyor.

Telefonun kablosuz şarj desteği mevcut. Kablosuz şarj ünitesinde, 50W’a kadar hızlı kablosuz şarj desteği ile yaklaşık 42 dakika içinde tam kapasite şarj olabiliyor. Ayrıca Xiaomi 12 Pro, çevre cihazları kablosuz şekilde şarj edebilme özelliği de mevcut.

Xiaomi 12 Pro Kamera Özellikleri

Telefonun arkasında dikkat çekici bir tasarım ile ana kameramız konumlandırılmış. Altına eklenen 2 kamera ile 3’lü kamera tasarımına sahip olan 12 Pro, 3 kamera da 50 MP çözünürlüğünde görüntü alabiliyor.

Ana kamera, daha önce Honor Magic V’te de mevcut olan Sony IMX707 sensörünü kullanıyor. f/1.9 diyafram açıklığı, 24 mm odak uzunluğu ve 1.22 mikrometreden özelliklerinin yanı sıra, Dual Pixel faz algılamalı otofokus ve OIS desteğini de sunuyor.

Diğer 2 kamera 50MP, Tetra Cell renk filtresine sahip Samsung JN1 sensör kullanımı tercih edilmiş. Telefoto kameranın 48 mm eşdeğer bir merceğe sahip. Bu sayede kullanıcılar 2x zoom erişimi sağlıyor. Buna ilave olarak bu kamera ile 20x’e kadar dijital zoom yapabiliyor. Süper Ay modu Xiaomi 12 proda da mevcut. bu mod ile 5x’e kadar çekim yapabiliyor.

Ultra geniş açılı 50 MP olan kameranın 115 derecelik bir görüş alanını kapsayacak şekilde tasarlanmış. Eşdeğer odak uzaklığı ise 14 mm

Ön kamera, OmniVision OV32b40 sensörünün yer alıyor. 0.7 mikrometre piksel boyutuna ve 1/3.14” optik formata sahip 4 hücreli bir ünite şeklinde tasarımı yapılmış. Ön kameranın çözünürlüğü 32 MP. Ön kamera ile 60 kare ve Full HD video kaydı yapılabiliyor, HDR10+ desteği ilave edilmiş. Arka kamerada 8K video kaydını destekliyor. 4K çözünürlükte çekimler ise 60 kare kayıt yapılabiliyor. Gyro-EIS desteği özellikler arasına eklenmiş. Gyro-EIS ile titreşimsiz videolar çekebiliyorsunuz.

Xiaomi 12 Pro Kamera Performansı

12 Pro’nun özellikle ana kamerasının gün ışığı fotoğrafları performansı oldukça yüksek. Özellikle çeşitli filtreleri kullanımı ile bir DSLR kamera ile çekilmiş gibi fotoğraf çekimi yapılabiliyor.

Telefoto lens için de performans yüksek denilebilir. Keskinlik ve ayrıntı dikkate alındığında performansın iyi sonuçlar verdiği söylenebilir. Bu kameranın en önemli eksiği optik olarak 2x’ten daha fazla yakınlaştırma sunmuyor olması. 20x’e kadar dijital zum imkanı var; 5x çekimler sosyal medya paylaşımları için iyi görünüyor, fakat yakınlaştırma 5x’in üzerine çıktığın bozulmalar olabiliyor.

Ultra geniş kamera, fotoğrafları merkezde çok net ve keskin olarak çekiyor. Bu seviye odak noktasından uzaklaştıkça düşüyor olsa da performans değerleri fazlasıyla iyi. Dinamik aralık performansları da iyi seviyede denilebilir.

12 Pro ile gece de fotoğraf çekim performansı etkileyici düzeyde olduğu söylenebilir. Hızlı ve gece çekimlerinde deklanşör gecikmesinin olmaması da belirtilmesi gereken özellikler arasında yer alıyor. Gece modunda fotoğraf çekimi sırasında odaklanma için harcanan 3-5-8 saniye süren bir işlem süresi olmuyor. Ana kamera ve telefoto lenste anında çekim yapılabiliyor. Ultra geniş açılı kamera ile 1 -2 saniye bekleme süresi olabiliyor.

Her 3 kamera ile yapılan gece fotoğraf çekiminde, ana kameradan alınan düşük ışıklı fotoğraflar çok daha iyi seviyede, fakat her 3 kameranın da bu koşullar altında koruduğu dengei çok başarılı performans sonucu veriyor. Xiaomi 12 Pro kamerası ile gece çekim performansı ortalamanın üzerinde sonuçlar veriyor.

12 Pro’nun Selfie kamerası performansına bakıldığında, 32 MP ile gerçekten ayrıntılı selfie fotoğraf çekimi yapılıyor. Renkler güzel, dinamik aralık geniş ve yüksek performans sonuçları çıkarıyor. Portre modunda yapılan çekimlerin de performansı iyi görülmekte. Portre modu genel hatlarıyla iyi olmasına rağmen eksik noktası, odaklanma sırasında oluşan bulanıklık olarak görünüyor.

İlginizi Çekebilir : Huawei Mate50 Pro İnceleme

Twitter Hesabımız İçin Tıklayınız

Facebook Hesabımız İçin Tıklayınız

Tıkla puan ver
[Total: 2 Average: 5]

Yorumlar

“Xiaomi 12 Pro Nasıl Bir Telefon ? Xiaomi 12 Pro inceleme” için 2 yanıt

  1. Ahmet avatarı
    Ahmet

    Anlaşılır ve bilgilendirici bir yazı olmuş teşekkürler

    1. admin avatarı

      Biz teşekkür ederiz güzel yorumunuz için

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir