kontaktör nedir

Kontaktör nedir; enerji yönetimini sağlayan elektromanyetik röleye kontaktör denilmektedir. Bobine elektrik verilmesi durumunda kapalı kontakları açar, açık olan kontakları kapatır. Eleketrik yükleinin korunmasını ve kontrol edilebilmesi için besleme hattının anahtarlanmasını sağlar. Kontakların açılıp kapanması kontaktör bobini ile sağlanır.

Kontaktör Nedir ? Ne işe yarar ?

Kontaktörler; elektrik motoru, kompanzasyon, pompa, konveyör, kompresör, aydınlatma kontrolü gibi elektrik yüklerine bağlantısı doğrudan olmaktadır.

Kontaktörler termik röle ile beraber kullanılırsa cihazları ve işletmeleri aşırı yük akımlarına karşı koruma sağlar. Ayrıca PIR, LDR, yük sensörü, IoT yönetimi gibi farklı sensörler veya elekrtomanyetik anahtarlayıcılarla birlikte kullanılmaktadır. Pasif veya aktif uzaktan izleme ya da kontrol işlemleri yapılabilir.

Alçak gerilim sistemlerinde kontaktörler kullanılır. Normal akımda kumandada yer alaan devrenin açılıp kapanmasına ek olarak aşırı akımlarda devreyi keser. Kontaktörler alternatif gerilim değerlerini kontrol etmesi ile rölelerden ayrılır.

Kontaktör Nasıl Çalışır ?

kontaktör

Kontaktörlerin çalışma prensibi, röle çalışma prensibidir. Bobin enerji verilmesi sağlanarak, manyetik alan oluşturulur. Röle çıkışlarındaki normalde kapalı veya normalde açık kontaklar konum değiştirmiş olur. Bobin enerjisi kesildiğinde ise kontaklar başlangıç konumuna geri döner. Böylece anahtarlama gerçekleşmiş olur. Kontaktör bobini, PLC, mikrokontrolör gibi doğrudan kullanım ile kontrol gerçekleştirilebilir.

Kontaktör Yapısı Nasıldır ?

Kontaktörün yapısında; nüve, bobin, bakır halkalar, palet ve kontak bileşenlerinden oluşur.

Bir demir nüve ve üzerine sarılmış bobinden oluşur. Bobine gerilim verildiğinde geçen akım bir manyetik alan oluşturur. Mıknatıslanma meydana gelir. Çalışma akımı ve kontak akımına göre elektromıknatıslar kullanılmaktadır.

Kontaktör nüvesinin hareketli kısım palettir. Demir nüvenin mıknatıslanmasını ve yayların itmesi ile hareket eder. Demir nüveye sarılı bobinin enerjisi kesildiğinde, yayların itmesi gerçekleşir ve palet ilk konumuna geri döner.

Kadmiyum, molibden gümüş, demir, bakır-nikel, karbon ve tungstenden yapılmış alaşımlardan üretimi gerçekleştirilir. Palet üzerine montajı yapılan hareketli kontakların bir bölümü kontaktör çalışmazken açık konumda, bir bölümü ise kapalı durumdadır.

Seperatörler, arkların söndürüldüğü oda olarak tanımlanabilir. Kontaktörün sabit kontak ile hareketli kontağın birleştiği yere takılan malzemeye seperatör denilmektedir. Arkın söndürülmesi için kullanılmaktadır. Kıvılcım fazlalaşınca bu büyüme separatör odasında kanatçıklara çarpar ve söner.

Kontaktör Nasıl Bağlanır ?

Kontaktörlerin bağlantısı yapılırken farklı harf ve numaralarla gruplandırılmış uçlara dikkat edilmelidir. Tüm işlemler kontaktör üzerindeki uçlara bağlı olarak gerçekleşeceği için bu konuda çok dikkat edilmelidir.

Kontaktör Seçimi Nasıl Yapılır ?

Akım, kontak yapısı, yük özellikleri kontaktör seçimi yapılırken dikkate alınmalıdır. 6A gibi küçük akımlara sahip yüklere veya 1000A üzeri akım anahtarlama kontaktörleri de vardır. Kontak kutupları normali açık veya normali kapalı olarak imal edilmektedir. Bu sebeple kontaktörler hangi uygulamalar için kullanılacaksa ona göre seçimler yapılmalıdır.

Kontakların konum değiştirmesi mekanik bir şekilde gerçekleşir. Kullanılan malzemeye göre değişen belirli mekanik anahtarlama ömürleri vardır.

Ürün seçimlerine etki eden faktörler:

Kontaktör seçimi yapılırken bobinin gerilimi dikkat edilmesi gereken hususlardandır. Bobin gerilimi ile ana kontak gerilimi farklı olabilmektedir.

Kontaktör Çeşitleri Nelerdir ?

Akım cinsine, İmalat durumlarına, Sınıflarına göre Kontaktör çeşitleri vardır.

Akım cinsine göre kontaktör çeşitleri

İmalat durumuna göre kontaktör çeşitleri

Sınıflarına göre Çeşitleri

AC Kontaktör Tipleri

AC1: Isıtıcılarda aktif yüklerde kullanılmaktadır.

AC2: Nominal akımın 2,5 katı çeken motorlarda kullanılmaktadır.

AC3: Kafesli asenkron motorlarda yürüyen merdivenler, pompalar, soğutucular ve konveyörlerde kullanılmaktadır.

AC4: Kesik çalıştırmalarda, motorlara yol verme esneasında nominal akımın 5-6 katı kadar akım çeker. Kontaktör kontakları açma kapama yapar. Bu uygulamaya göre imal edilir

AC5a: Deşarj lambaların da kullanılır

AC5b: Akkor tipi lambalarda

AC6a: TRafoların devreye alınmasında

AC7a: Endüktüf yükleri az olan ev aletlerinde,

AC7b: Endüktüf yükleri az olan ev aletlerinde

AC8a: Aşırı yük altında bulunan dinjöktör gibi elle kurmalı sistemlerde, soğutucularda

AC8b: Kompresör motorlarında kullanılır.

DC Kontaktör Tipleri

DC1: Isıtıcılar ve fırınlar

DC3: Yavaş hareket eden doğru akım motorları, şönt motorlarda dinamik frenleme sistemlerinde

DC5: Yavaş hareket eden doğru akım motorlarına, seri motorlara, dinamik frenleme sistemlerinde

DC6: Flamanlı akkor lambalarda kullanılır.

Kontaktörler; IEC-60947-4-1 e yönetmeliklerine uygun olarak test edilir.

Kontaktör Kullanım Alanları

Sanayi, endüstri ve diğer tüm sektörlerde kullanılan elektrikli motor sistemlerinde kontaktör vardır. Elektrikli özelliğe sahip motorlarda kullanılan bileşenlerden biridir. Motor sisteminin otomatik açılması ve kapanması kullanılan bu bileşen, akım geçişini sağlamaktadır. Sigorta termik röle gibi parçalara birlikte kullanılmaktadır.

En çok kontaktör modeli üç kutupludur. Aydınlatma, ısıtıcı ve DC aydınlatma sistemlerinde akım kesme ve kapatma işlemini gerçekleştirir. Kompanzasyon kontaktörleri, kompanzasyonlara göre üretimi yapılmaktadır. Kullanım alanından oluşan yüke göre kontaktör seçimi yapılır.

İlginizi Çekebilir : Otomatik Sigortalar , Şalterler

Twitter Adresimiz İçin Tıklayınız

Facebook Adresimiz İçin Tıklayınız

Tıkla puan ver
[Total: 3 Average: 5]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir