Optokuplör Nedir ?

Optokuplör nedir, çalışma prensibi nedir, ne işe yarar ve çeşitleri nelerdir şeklinde incelediğimiz Optokuplör hakkında bilgileri bu yazımız ile derledik.

Optokuplör Nedir ?

Optokuplör nedir: Aralarında elektrikli bir bağlantı olmadan düşük ve yüksek gerilim ve akımları kontrol eden bir devre bileşenidir. Anahtarlama devrelerinde kullanılmakta olan bu bileşen Optokuplör olarak adlandırılır.

Elektronik yapıların içerisinde, birçok küçük devre bileşeni bulunur. Bunlardan biri örümceği anımsatan bacaklarıyla Optokuplörlerdir. Ebatları oldukça küçük olan cihazların işlevleri ise oldukça önemlidir. Bu cihazlar; optoizolatör, fotokuplör, optik izolatör adlarıyla da bilinmektedir. Elektronik bir bileşen olan optokuplörler, birbiri ile optik bağlantılı ışın vericiden ve bir foton alıcıdan oluşur.

Optokuplör Yapısı

optokuplör

Optokuplör Çalışma Prensibi Nedir ?

Optokuplörün giriş uçlarında bir Led diyot vardır. Çıkış uçlarında ise LED diyotun yaydığı ışıktan etkilenerek, iletimi sağlayan bir adet foto bileşen bulunur. Giriş uçlarına elektrik akımı verilir Bu durumda LED diyot ışık yayar ve fototransistör tarafından algılanır.

Optokuplörün Avantajları Nelerdir ?

Fototransistör Optokuplör

Optokuplör Çeşitleri

Optokuplöre çeşitlerini kullanılan LED diyot ve sönsöre göre sınıflandırılabilir. Fototransistör ve foto darlington cihazları asıl olarak DC devrelerinde kullanım için yapılır. FotoSCR ve foto-triyak ise AC güçle çalışan devrelerin kontrolünü yapar. LED-fotodiyot, LED lazer, lamba foto direnç çiftleri, yansıtıcı ve oluklu optokuplörler gibi kaynak sensör kombinasyon sayısı çok fazladır.

Dirençli Optokuplör

Doğrusal akkor telli lamba, neon lamba veya infrared LED kullanılabilir. Sensör olarak CdS veya CdSe fotodirenç tercih edilmektedir. Hız açısından düşük denilebilir.

Diyot Optokuplör

İnfrared LED ışın ve silikon fotodiyot sensörü kullanımı tercih edilir. Hızı yüksektir. Fotodiyotlu optokuplörde LED den yayılan ışığın şiddeti artış gösterdikçe foto diyot iletim yapmaya başlar. Üzerinden geçen akım ışık şiddeti ile doğru orantılı bir şekilde artar. Bu sayede foto diyot ve anot – katot arası iletime geçer. Arzu edilen devre bileşeni kontrol edilmesi sağlanır.

Triak Optokuplör

İnfrared LED ile çalıştırılır. Sensör tercihi alternatif akım şeklindedir. Hızı yavaş ile orta arasında bir büyüklüğe sahiptir. Bu çeşit optokuplör konfigürasyonları, lambalar ve motorlar gibi AC şebekelerden kaynağını sağlayan yükün kontrolü için kullanılır. Çok basit bir katı hal röle uygulamasının temelidir. Bir diğer yandan bir tristörden (SCR) farklı olarak, endüktif yüklerin değişimini triyak tarafından sağlanır. Ağır ani akımlar olmadan yükün tam güç almasını sağlayan sıfır geçiş algılama ile ana AC döngüsünün her iki yarısında da iletimi sağlanabilir.

Transistör Optokuplör

İnfrared LED kullanılmaktadır. Sensör için çift kutuplu silikon fototransistör veya darlington tipi fototransistör kullanılır. Ortalama bir hıza sahiptir.

Katı Hal Röle

İnfrared LED kümesi yer alır. Sensör seçimi olarak fotodiyot kümesi yapılır. Hızları yavaştan hızlıya kadar çıkabilmektedir.

SCR Optokuplör

İnfrared LED ve silikonlu doğrultucu sensör kullanılmaktadır. Hızı yavaş ile orta arasında değişkenlik gösterir. SCR veya triyak kullanan optokuplörler ile DC ve AC sinyallerinin her ikisi ile de kullanılabilir. Foto algılama cihazı önce AC güç kontrol uygulamalarından kullanımı için tasarlanmıştı.

Optokuplörlerin Kullanım Alanları

Optokuplör başlıca kullanım alanları arasında; PLC’ler, Ses ve müzik endüstrisi, Switch mode devrelerde, Mikroişlemcili sistemlerde, otomasyon endüstrisinde, endüstriyel sistemlerde, veri transferlerinde, Mosfet ve IGBT cinsi sürücülerde, bilgisayar ve telekomünikasyon teknolojileri yer almaktadır.

Optokuplör seçiminde dikkat edilen husus, en yüksek işlem sıcaklığı – akım transfer oranları ve tipleridir.

İlginizi Çekebilir : Termokupl Nedir ?

Twitter Adresimiz İçin Tıklayınız

Facebook Adresimiz İçin Tıklayınız

Tıkla puan ver
[Total: 3 Average: 5]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir