Can bus Haberleşme Protokolü, veri iletiminde kullanılan bir haberleşme sistemidir. Otomotiv ve endüstriyel sektörlerde yaygın olarak kullanılan bu protokol, farklı cihazlar arasında güvenilir ve hızlı bir iletişim sağlar.

Canbus Haberleşme Protokolü, CAN (Controller Area Network) adı verilen bir ağ üzerinden çalışır ve çoklu cihazların haberleşmesini sağlayarak veri paylaşımını kolaylaştırır. Bu sayede, otomobil parçaları, sensörler, kontrol birimleri ve diğer sistemler arasında veri alışverişi yapılabilir.

Canbus Haberleşme Protokolü, düşük maliyetli bir haberleşme çözümü olmasıyla da dikkat çeker. Tek bir kablo üzerinden birden fazla cihazın haberleşmesi mümkün olduğu için kablo karmaşası ve maliyeti azaltılır. Ayrıca, protokolün yüksek hızlı veri iletimi ve yüksek güvenilirlik seviyesi, otomotiv ve endüstriyel uygulamalarda tercih edilmesinin sebepleri arasında yer alır.  Canbus Haberleşme Protokolü, diğer haberleşme protokollerine kıyasla daha kolay entegre edilebilir ve geniş bir uygulama alanına sahip olduğu için tercih edilir.

CAN Bus Haberleşme Protokolü Nedir ?

Otomobiller hayatın vazgeçilmez araçları arasında yer alıyor. İnsanlar için önemli olan bu cihazlar için gerekliliklerin başında güvenlik gelmektedir. Bu nedenle bu tür sistemler hem mekanik hem de elektronik olarak çok büyük bir konstrüksiyona ve altyapıya sahiptir. Cihazdaki her sensör, sorunsuz ve doğru bir şekilde çalışmalı ve sistemdeki birbiriyle hassas bir şekilde iletişim kurmalıdır. Günümüzde kullanılan Canbus haberleşmesi, otomobildeki tüm sistemlerin haberleşmesi için kullanılmaktadır.


CAN-Bus-haberleşme-karti

CAN Bus Endüstride Nasıl Kullanılır ?

Endüstride her zaman bir insan-makine arayüz sistemi vardır. İnsanlar otomasyon sistemlerine müdahalede bulunmak isterler veya bir şeyleri değiştirmek isterler. Bunun için bir arayüze ihtiyacınız var. Bu arayüzlere İnsan-Makine Arayüzleri (HMI) denir.

Sensörlerden programlanabilir mantık denetleyicilerine (PLC‘ler) kadar tüm cihazlar komutları veya verileri alır ve gönderir. Bunu yapmak için güçlü bir iletişim protokolüne ihtiyaçları vardır. CANBUS, bu gereksinimi karşılamak için en iyi seçim olan güvenilir iletişim protokolüdür.

Endüstriyel ekipman imalatının tüm adımları birbiriyle iletişim halinde olmalıdır. Çünkü zamanlama ve iletişim çok önemlidir. Tüm makineler birbirini beklemek zorundadır ve bir makine hazır olduğunda diğeri başlamak zorundadır. Ayrıca üretimde çevresel değişkenler de önemlidir. Çalışan makinanın o anki durumuna göre sensörler vasıtasıyla gönderdiği sinyaller veya insanlar HMI’lar üzerinden istedikleri işlemleri veya dataları merkez birime gönderir(PLC) ve PLC o an gel sinyale göre sistemi yönlendirir.


Endüstride-CAN-Bus
Endüstride CAN Bus Kullanımı

CAN Veriyolu Nasıl Çalışır ?

CAN veri yolunun çalışma şekli, ağdaki her cihazın standart mesaj formatını kullanarak bir “veri çerçevesi” oluşturmasına ve bunu sırayla iletmesine izin vermesidir.

Canbus haberleşme protokolü, bir kablo ağı üzerinde çalışır. Bu kablolar, birden fazla cihaz arasında veri iletmek için kullanılır. Protokolde, veriler iki yönlü olarak iletilir. Bir cihaz, verilerini diğer cihazlara iletmek için “verici” olarak işlev görürken, diğer cihazlar da bu verileri alıcı olarak okur. Bu şekilde, cihazlar arasında sürekli bir veri akışı sağlanır.

Canbus haberleşme protokolü, bir dizi kontrollü veri gönderme ve algılama mekanizması kullanarak sürekli ve güvenilir bir veri iletimi sağlar.


CAN Bus Kablo Yapısı


CAN-Bus-haberlesme-sematigi

CAN Bus Veriyolunun Özellikleri Nelerdir ?

Protokoldeki birinci öncelik, güvenli bilgi iletişimini sağlamaktır. Elbette bir sürücü hava yastıklarının radyo paraziti nedeniyle patlamasını istemez. Bu nedenle protokoldeki prosedür sıfıra yakın bir hata payı ile uygulanmaktadır. Bunun dışında Canbus haberleşme protokolünün özellikleri şu şekilde sıralanabilir:

– Mesaj önceliği

– Konfigürasyon esnekliği

– Kayıp zaman güvenliği

– Senkronizasyon ile çoklu kayıt. (Bu nedenle tek parça veri birçok cihaz tarafından alınabilir.)

– Sistem üzerindeki veri yoğunluğunu ortadan kaldırabilmek

– Doğru hata tespiti ve anında hata sinyali üretimi

CAN Bus Haberleşme Protokolü Nerelerde Kullanılır ?

CAN Bus, başta otomobiller olmak üzere birçok teknolojik araçta maksimum verimlilik ve güvenlik sağlamak için geliştirilmiş, otomotiv endüstrisinde kullanılan bir iletişim protokolüdür. Otomobillerde ve daha birçok teknolojik araçta merkezi bir ağ sistemi sağlayan CAN Bus haberleşmesi, araçta çalışan modülleri sisteme bağlar. Bu sayede araçtaki tüm bileşenler birlikte daha verimli ve etkin bir şekilde çalışır.

CAN Bus protokolleri ile gönderilen mesaj, CAN Bus standardına sahip diğer cihazlara güvenilir ve hızlı bir şekilde iletilir. Bu sistem sayesinde aracın hızı, depodaki yakıt miktarı, ateşleme bilgileri ve hatta aracın anlık yakıt tüketimi bile tek bir bus üzerinden alınabilmektedir. Kullanılan Canbus sistemi sayesinde kablo ağırlığı önemli ölçüde azaltılabilir.

Aynı zamanda sensörlerin daha hızlı çalışmasını ve gerekli bilgilerin sisteme tam olarak basılmasını sağlar. Sistemdeki hata oranı bu nedenle önemli ölçüde düşüktür. Ayrıca CAN Bus sistemi ile araçta arıza tespiti yapmak çok daha kolaydır. Çünkü basit arayüzler sayesinde hangi sistemin çalışıp çalışmadığını görmek çok kolay.

CAN Bus Protokolünün Avantajları Nelerdir ?


canbus-avantajlari

CANbus, otomasyon sistemlerinde ve araç içi iletişimde yaygın olarak kullanılan bir haberleşme protokolüdür. Bu protokolün birçok avantajı bulunmaktadır.

Birinci avantajı, yüksek veri hızıdır. CANbus iletişimi, verileri hızlı bir şekilde aktarır ve bu sayede sistemler arasındaki iletişim hızını artırır. Bu özellik, zaman hassasiyeti gerektiren uygulamalarda oldukça önemlidir.

İkinci olarak, CANbus protokolü, düşük hata payıyla çalışır. Özel hata denetleme mekanizması sayesinde verilerin doğruluğu sağlanır ve olası hata durumlarında protokol gerekli önlemleri alır. Bu da sistemlerin güvenilirliğini artırır.

Ayrıca, CANbus protokolü hata tespit ve düzeltme yeteneklerine sahip olduğundan, veri iletiminde oluşabilecek hataların etkilerini minimize eder.

Sistemden gelen her mesajın IP’si farklı olduğu için oluşabilecek hatanın tespiti kolaylaşır. Ayrıca 100 m’ye kadar 1 Mbps hız sunan yüksek iletişim hızına sahiptir.


PLC Nedir ?


Ethernet Haberleşme Protokolü Nedir ?


Twitter Adresimiz İçin Tıklayınız


Facebook Adresimiz İçin Tıklayınız

Tıkla puan ver
[Total: 3 Average: 5]
Post Views: 1.784